‹ overzicht
Aandermans schuddels lieken altied vetter as joen aigen...
Maandag 21 juni 1948
Het moet me van het hart: Dat in zo'n Olympische Dag toch een mooi idee schuilt. Ik ga niet zo ver, dat ik, met anderen, beweer: de sterken voor de zwakken en dan doel op de voetballers als trekpleister, maar toch, tjonge een 63000 mensen bijeen te brengen is geen peulschilletje. En in hoofdzaak verrichtten elf voetballers dat.
Gek toch, want vaak immers kunnen ze maar nauwelijks de bal goed schoppen. Waaruit blijkt, dat het gemakkelijker is de massa te trappen dan de eenling. Of juister: de massa is beter te vangen, dan de individu. Dat moet de Amsterdamse politie ook gedacht hebben bij het Centraal Station, want terwijl ze met enkele „losse" personen moeite had, wist ze de enorme menigte tramlustigen gemakkelijk in rijen te plaatsen. En het duurde „slechts" een klein half uur voor ik mijn plaats in de harington had kunnen innemen. En zowaar, bij aankomst aan het stadion bleek ik nog heel ook, al heeft de dikke dame vóór me, zeker wel een half uur nadien mijn borstkas benauwt. En dat alles voor de sport. De sport, welke vaak boeit, maar ook dikwijls teleurstelt. Nu verwacht je van een elftal, „dat een belofte inhoudt", iets goeds, maar die belofte werd niet gestand gedaan. En nu kan Shakespeare wel, vrij vertaald, adviseren niemand meer te vertrouwen, die een belofte niet gestand doet, maar de magische kracht van de sport is nu eenmaal groter dan de wijsheid van zijn woorden. En dus ga ik een volgende keer weer, de gammele trein, die het Noorden met „het" Holland „verbindt" ten spijt.
De athleten, gymnasten hebben nu ook eens de belangstelling gehad, welke hun toekomt als de paarden, die de haver verdienen. Ze zullen daarbij wel met weemoed gedacht hebben aan de vele stukjes zink, welke de voetballerij zo regelmatig krijgt, maar laten zij daarbij bedenken, dat aandermans schuddels altied vetter lieken as joen aigen. 't Is niet altijd goud, wat er blinkt - mooie beeldspraak met die foeilijke zinken munten! - en de voetballerij heeft de „poet" zelf ook hard nodig.
K.
Nieuwsblad van het Noorden, maandag 21 juni 1948